Angst is een normale reactie op stress en kan handig zijn in sommige situaties. We kunnen erdoor alert worden op gevaar en het kan ons helpen om ons voor te bereiden en te concentreren. Een angststoornis verschilt van normale gevoelens van gespannen zijn of angstig omdat het dan over excessieve angst gaat.
Angststoornissen zijn de meest voorkomende mentale stoornissen en komen bij bijna 30% van de volwassenen op enig moment in hun leven voor. Angststoornissen zijn gelukkig behandelbaar en er bestaan verschillende soorten effectieve therapieën. Door die therapieën kunnen de meeste mensen weer een normaal leven leiden.
In ‘la vertigine della libertà’, een verwijzing naar een uitspraak van de Deense filosoof Søren Kierkegaard ‘de duizeligheid van vrijheid’, worden de mentale en de lichamelijke aspecten die tot uiting komen bij een angststoornis verklankt. Hierbij kan men denken aan slaapklachten, stress, angst, rusteloosheid, concentratieproblemen, geïrriteerdheid, vermoeidheid en hyperventileren, hartkloppingen, tintelende handen, duizeligheid, en spierspanning.